IRRESISTIBLE in The Netherlands: Webpage | Facebook 

 

In Nederland is in september 2014 onder de vleugels van Science LinX, Rijksuniversiteit Groningen, een Community of Learners (CoL) van start gegaan met docenten uit het hele land. Zij zullen zich bezig gaan houden met het thema koolhydraten. Er zal een module gemaakt worden voor de hogere klassen van HAVO/VWO, voor de lessen scheikunde, biologie of NLT.

 

Er wordt specifiek gewerkt aan een onderzoeksproject van het Carbohydrate Competence Center (CCC) van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij gekeken wordt naar de samenstelling van koolhydraten in moedermelk, en hoe deze de ontwikkeling van het bacteriepopulaties in de darmen van baby’s kunnen beïnvloeden. De uitkomsten van dit fundamentele onderzoek van het CCC worden toegepast bij FrieslandCampina in de ontwikkeling van betere babyvoeding. De Community of Learners zal in de module die zij ontwikkelt duidelijk maken hoe fundamentele wetenschap een directe toepassing kan krijgen in de industrie, en hoe deze een positief effect kan hebben op gezondheid. Ook zullen zij aspecten van Responsible Research and Innovation rondom het onderzoeksthema behandelen, om scholieren een goede blik te geven op hoe wetenschap werkt.

 

De verwachting is dat in januari 2015 een eerste versie van de module gereed zal zijn, die dan getest kan worden op scholen van de deelnemende docenten. Ook zullen leerlingen een science exhibit ontwikkelen die de thema’s in de module inzichtelijk zal maken voor andere scholieren en het algemene publiek. Deze zal te zien zijn bij Science LinX.

 

Vragen? Wilt u deelnemen aan dit project of de module gebruiken met uw leerlingen? Neem dan contact op met de coördinator van deze Community of Learners:

 

Eva Teuling
e.teuling [at] rug.nl
Science LinX,
Rijksuniversiteit Groningen
Tel: 050 3632067